Πρόσφατες Εξελίξεις στο Φορολογικό Σύστημα
Ο Φορολογικός Νόμος που τέθηκε σε ισχύ τον Δεκέμβριο του 2007 ελαφρύνει τις προϋποθέσεις σχετικά με την απαλλαγή φόρου για ορισμένες επιχειρηματικές δαπάνες, επιτρέπει στους εμπόρους λιανικής να αφαιρούν ελλείμματα απογραφής μέχρι ένα ορισμένο ποσοστό των καθαρών πωλήσεών τους, εισάγει ορισμένες εξαιρέσεις αναφορικά με την υποχρέωση προκαταβολής εταιρικών φόρων και ταυτόχρονα γεφυρώνει την διαφορά στην φορολογική βάση για τις μηνιαίες προκαταβολές εταιρικού φόρου για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου με εκείνη για τους υπόλοιπους μήνες του έτους. Επίσης ο ορισμός των έμμεσων διανομών κερδών διευρύνεται με σκοπό να περιλάβει και τους τόκους σε ορισμένα soft δάνεια ενώ διευκρινίζεται ότι οι κεφαλαιοποιημένες δαπάνες τόκων μέσω απόσβεσης των παγίων δεν περιλαμβάνονται στην ελλιπή κεφαλαιοποίηση (thin capitalization). Οι παραπάνω ρυθμίσεις ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου 2008. Σε ότι αφορά σε διεθνή φορολογία, από 1ης Ιανουαρίου 2008 η κύρια εξέλιξη έγκειται στην παρακράτηση φορολογίας μερισμάτων που εξάγονται η οποία μειώθηκε από 7% σε 5%. Από 1ης Ιανουαρίου 2008 εξάλλου τα τοπικά Δημοτικά Συμβούλια έχουν το δικαίωμα να θέτουν το ακριβές ύψος των τοπικών φόρων και τελών (π.χ. φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων και φόρος μεταβιβάσεως) εντός του πλαισίου που παρέχει ο νόμος. Αυτό έχει ως συνέπεια την αύξηση των φόρων αυτών μέχρι και 100%. Εξάλλου η τροποποίηση του Φορολογικού Νόμου που ψηφίσθηκε τον Δεκέμβριο του 2007 εισάγει την κατάργηση της προοδευτικής κλίμακας φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και την αντικαθιστά με ενιαίο (flat tax) συντελεστή 10% εξισώνοντάς την με εκείνη που ισχύει από το προηγούμενο έτος για την φορολόγηση των εταιρειών. Σε σχέση με τα ισχύοντα το 2007, η ρύθμιση αυτή συνεπάγεται σοβαρή ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης των φυσικών προσώπων έως και 14% (καταργήθηκαν τα κλιμάκια φόρου 20% και 24%). Παράλληλα όμως μειώθηκαν ή και καταργήθηκαν φορολογικές ελαφρύνσεις. Οι τροποποιήσεις αυτές ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου 2008.
Φορολογία Εταιρειών
Όλες οι Βουλγαρικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των συμμετοχικών υπόκεινται σε φορολογία νομικών προσώπων (εταιρειών). Η φορολόγηση εταιρειών καλύπτει τα κέρδη των εταιρειών που έχουν έδρα στην Βουλγαρία και προκύπτει από όλες τις πηγές (στην Βουλγαρία και το εξωτερικό). Ξένα νομικά πρόσωπα και συμμετοχικές εταιρείες υπόκεινται σε φορολόγηση για τα εισοδήματα τους στην χώρα, περιλαμβανομένων των κερδών που προέρχονται από την μόνιμη δραστηριότητά τους στην Βουλγαρία. Από την 1η Ιανουαρίου 2007 ο εταιρικός φόρος είναι 10% επί των φορολογουμένων κερδών (flat tax). Διαφορετικό καθεστώς φορολόγησης έχουν ορισμένες κατηγορίες εταιρειών όπως οι ναυτιλιακές που φορολογούνται με βάση το τονάζ του λειτουργούντος εμπορικού τους στόλου. Οι φορολογικές δηλώσεις υποβάλλονται μέχρι 31 Μαρτίου κάθε έτους. Στα φορολογούμενα κέρδη έχουν γίνει ορισμένες τροποποιήσεις σε ότι φορά στα add-backs (δαπάνες που δεν απαλλάσσονται για φορολογικούς λόγους αν και έχουν εγγραφεί στα βιβλία της εταιρείας) και σε ορισμένες φορολογικές απαλλαγές. Τα όρια αποσβέσεων που αναγνωρίζει η βουλγαρική φορολογική νομοθεσία εξαρτώνται από την κατηγορία των αντίστοιχων τύπων παγίων. Επί παραδείγματι για το δημοσιονομικό έτος 2008, το ετήσιο ποσοστό αναγνωριζόμενης απόσβεσης για τα κτίρια είναι 4%, για τον μηχανολογικό εξοπλισμό 30 ή 50% (με ορισμένες επιπλέον προϋποθέσεις), για τα μεταφορικά μέσα είναι 10%, τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό είναι 50%, αυτοκίνητα 25% κλπ.
Φορολογικές απαλλαγές ως επενδυτικό κίνητρο
Οι επενδυτές σε ορισμένες υπανάπτυκτες περιοχές της χώρας (με ποσοστό ανεργίας που ουσιωδώς υπερβαίνει το μέσο επίπεδο ανεργίας) μπορούν να έχουν ορισμένες φορολογικές απαλλαγές στον εταιρικό φόρο. Απαλλαγή μέχρι και 100% του εταιρικού φόρου βιομηχανιών που εγκαθίστανται σε περιοχές με ανεργία μεγαλύτερη κατά τουλάχιστον 35% του μέσου όρου. Η ισχύς της απαλλαγής είναι για πέντε χρόνια ανεξάρτητα αν στο μεταξύ η ανεργία μειωθεί. Μπορεί επίσης να δοθεί απαλλαγή φόρου μέχρι ύψους 10% της αξίας επενδύσεων σε κτίρια, υποδομές, μεταφορικά μέσα, κ.ά με εξαίρεση τα επιβατηγά αυτοκίνητα, εάν η επένδυση γίνει σε περιοχές με ανεργία μεγαλύτερη κατά 50% του μέσου όρου. Αφαίρεση από τα κέρδη των αμοιβών μέχρι και 12 μηνών εφόσον αφορούν σε προσληφθέντες ανέργους εγγεγραμμένους στην Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης. Επίσης τα νομικά πρόσωπα συμπεριλαμβανομένων εκείων που χρησιμοποιούν αλλοδαπούς από άλλες χώρες μέλη της ΕΕ και εκτελούν προγράμματα τεχνικής συνεργασίας που χρηματοδοτούνται από τα Κοινοτικά Προγράμματα Phare και ΙSPA απαλλάσσονται από την φορολογία εταιρειών στην Βουλγαρία.
Παρακράτηση φόρου για πληρωμές στο εξωτερικό
Παρακράτηση φόρου 5% επιβάλλεται στις πληρωμές μερισμάτων ή μεριδίων ρευστοποίησης σε πρόσωπα μη-κατοίκους της Βουλγαρίας, αλλά και σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα κατοίκους της χώρας που δεν ασκούν εμπορική δραστηριότητα (πρόσωπα με «παθητικά» εισοδήματα). Μερίσματα προς την μητρική εταιρεία, με έδρα σε κράτος μέλος της ΕΕ, δεν υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου, εφόσον η μητρική εταιρεία κατέχει τουλάχιστον το 15% του κεφαλαίου της βουλγαρικής θυγατρικής για τουλάχιστον 10 έτη συνεχόμενα.
ΦΠΑ και ειδικός φόρος κατανάλωσης
Τα ποσοστά του ΦΠΑ στην Βουλγαρία είναι : κανονικό 20%, μειωμένο 7% (για ξενοδοχειακές υπηρεσίες εκ μέρους ξενοδοχείων προς tour operators για οργανωμένα ταξίδια), μηδενικό (για εξαγωγές και ενδοκοινοτικές προμήθειες, όπως χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, ασφάλειες, υπηρεσίες υγείας κλπ). Σύμφωνα με τον Βουλγαρικό Νόμο για τον ΦΠΑ οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να εγγραφούν (και να λάβουν αριθμό μητρώου) για ΦΠΑ εφόσον ο τζίρος τους ξεπερνά τις 25.000 ευρώ τους προηγούμενους 12 μήνες. Το κατώφλι είναι 10.200 ευρώ για ενδοκοινοτικές προμήθειες και 35.700 ευρώ για πωλήσεις εξ αποστάσεων στην Βουλγαρία. Ο Νόμος δίνει το δικαίωμα για εθελούσια εγγραφή ακόμη και αν δεν έχουν καλυφθεί τα προαπαιτούμενα κατώφλια τζίρου. Ο ΦΠΑ υποβάλλεται κάθε μήνα (οι επιστροφές του ΦΠΑ και τα ηλεκτρονικά αντίγραφα των δηλώσεων πρέπει να υποβάλλονται μέχρι την 14η ημέρα του επόμενου μήνα από εκείνον που αφορά η δήλωση). Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης επιβάλλεται στο αλκοόλ, τα προϊόντα καπνού, τα πολυτελή αυτοκίνητα, τον ηλεκτρισμό, το πετρέλαιο κ.ά. Από 1ης Ιανουαρίου ο καφές και τα προϊόντα καφέ εξαιρούνται του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
Τοπικοί Φόροι και Τέλη
Τοπικός φόρος επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα στην χώρα, δηλ. στα κτίρια, οικόπεδα, αγροτικές και δασικές εκτάσεις που έχουν και κτίρια, ανεξαρτήτως του εάν χρησιμοποιούνται ή όχι. Από την αρχή του 2008 ο ακριβής τοπικός φόρος ορίζεται από το τοπικό Δημοτικό Συμβούλιο σε ποσοστό από 1,5% έως 3% της αξίας του ακινήτου, η οποία σε ότι αφορά στις εταιρείες αντιστοιχεί στην αξία εγγραφής στα λογιστικά της βιβλία. Ο φόρος προστίθεται στον προϋπολογισμό του τοπικού Δήμου. Οι Δήμοι επιβάλλουν επίσης τέλη καθαριότητας (συλλογής απορριμμάτων) σε κάθε ακίνητο που βρίσκεται στην αρμοδιότητά τους. Συνήθως το τέλος κυμαίνεται μεταξύ 2,5 και 5‰. Επίσης επιβάλλεται από εφέτος δημοτικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων μεταξύ 2-4% επί της τιμής συμβολαίου αλλά και στις τιμές πώλησης αυτοκινήτων.
ΠΗΓΗ EBEX.GR